GIFT CARDS

BLI MED TIL PARADISET

Jeg har fløyet rundt ti timer til Seychellene, via Dubai. Overgangen fra business class på Emirates-ruten fra Oslo til ankomsthallen i Mahe er brutal: Det er godt over 30 grader i skyggen der jeg sitter på en trebenk og venter på min flight videre til Desroches Island…

Bli med Tom Andersson til den lille øya – Desroches Island,  kåret av Lonely Planet som et av verdens ti beste retreats. Har de rett? Er  Four Seasons på Seychellene blant verdens beste resorter? Bli med til paradisøyene i det Indiske Hav for å finne det ut….

 

DESROCHES ISLAND

 

Det skal fort forandre seg. Turen på 23 mil over krystallklart, turkis vann fra Mahe til Desroches Island er unnagjort på en drøy halvtime. Den knøttlille Robinson-øya er kun seks kilometer lang, og 300 meter bred,  der det på det smaleste er hugget ut en trang flystripe tvers over øya. Her lander villa eiernes private jets, og altså mitt åtteseters propellfly.

 

 

– Velkommen til paradiset, smiler en utvalgt og smilende del av staben på Four Seasons rosert på Desroches Island, luksusresorten som blant mye annet er kåret til en av verdens 10 beste retreats av Lonely Planet og har vært location for fotograferingen av Sports Illustrateds berømte Swimsuit Edition. – Takk, mumler jeg mens jeg får en iskald frukt drink og en enda kaldere klut stukket i nevene av den uniformerte velkomst komitéen ved flystripen – alt mens jeg prøver å begrense et henrykt glis, til ingen nytte. For det er bare å gi seg over.

Det er som å komme til en annen verden – til Edens Hage, der Adam og Eva ble lei av kummerligheten og bygget seg et luksus resort i verdensklasse. Man viser meg rundt på den billed vakre resorten i en dertil egnet golfbil (på Desroches finnes ingenting drevet av fossilt brennstoff), og vi ender opp ved mitt ”hotellrom”: En villa på drøye 100 kvadratmeter rett ved stranden, der mitt ”badeværelse” er under åpent tak og blant annet inneholder et lite svømmebasseng. –

 

Solen varmer opp kropp og sjel, trolig mer enn nok for å holde ut nok en lang og kald vinter hjemme. Endelig er jeg i Paradiset

 

Jeg slår dørene ut mot stranden på vidt gap, skreller av meg klærne og kaster meg i det Indiske Hav mens solen farger himmelen rød der den glir ned over horisonten. Jeg er mutters alene i paradis – og på alle måter veldig langt hjemmefra.

 

 

Interiøret hos Four Season Resort Seychelles – Desroches Island – det eneste hotellet på denne fantastiske korall øya som gir deg følelsen av 

FRIHET !

 

 

 

KORALLER OG TUNFISK

Neste morgen er det tid for aktiviteter i vann. Desroches Island er en koralløy – faktisk består snaue 70 prosent av øya av koraller. Farvannet rundt atollet er som skapt for dykking og snorkling, med muligheter for nærkontakt med både hai og skilpadder under vann. – Men det er ingen fare, forsikrer mitt snorklefølge Oksana Druyk. Hun kom hit fra Ukraina, og mener hun har funnet drømmejobben på Desroches Island. – Det finnes ingen farlige eller giftige dyr på Desroches, og haiangrep har vi aldri hatt her. Her er det bare å nyte de vakre korallene og det fantastiske livet under vann.

 

Vi trekker på oss svømmeføtter og dykkemaske, slipper oss over rekka på båten og fortaper oss i en undervannsflora og fauna jeg aldri har sett maken til.

 

 

NATURVERNEREN

Når man lever i paradiset, er det kanskje ikke så rart at forholdet til naturen er tett. Og er det én ting som slår meg umiddelbart ved Seychellene, så er det den håndfaste bevisstheten rundt natur og miljø.

På Desroches Island treffer jeg Josep Nogués – Pep blant venner. Pep kommer opprinnelig fra Barcelona, men har studert miljøfag i Københavnog jobber nå som conservation officer i ICS – Island Conservation Society.

– Oppdraget mitt går ut på å jobbe med konservering av de såkalte five outer islands, altså å beskytte de aller ytterste av de 115 øyene som utgjør Seychellene. Det er et femårsprosjekt, finansiert av FN og Seychellenes regjering, forteller Pep.

Pep har et par år igjen av oppdraget, og bruker mye av tiden på å jobbe med bevaringen av de store havskilpaddene og landskilpaddene på øyene. – De finnes bare her og på Galapagos, og er selvsagt fredet, forteller Pep. Som inviterer meg hjem til sin enkle hytte på fire pæler i skogen, og lar meg hilse på et kull nyfødte landskilpadder.

– De kan bli opp til 200 år gamle. Her på Desroches har vi en kar på rundt 140, som rusler fritt rundt på øya.

 

Desroches Island er et fristed – ikke bare for nygifte, havfiskere og generelt alle som ønsker å pleie kjærligheten, men også for planter og dyr. – Er det ikke fantastisk? spør Pep. Svaret gir seg selv.

 

 

RIKE EIERE

Resorten Desroches Island består av en rekke villaer spredt langs store deler av de kritthvite sandstrendene rundt øya. Sentralt plassert i nærheten av flystripen ligger restaurant, butikk, basseng, bar, spa, vannsportsenter og andre fellesfasiliteter. Du kan bestille egen kokk til villaen din, men de fleste velger å innta måltidene i restauranten, i sanden under palmekronene.

Her spiser jeg middag med Guillome fra Sveits, som er ansvarlig for alle forsyninger til øya i tillegg til å ha ansvaret for kjøkkenet.

– Det er ingen enkel kabal. Vi er fullstendig avhengige av å få alle råvarer fløyet inn fra Mahe, eller også fra andre steder i verden, forteller Guillaume.

– Men fordi vi er et femstjerners resort, forventer også gjestene seg mat i gourmetklassen. Det krever mye jobb, men jeg tør påstå at vi klarer å innfri gjestenes forventninger. Og gjestene stiller høye krav, som man gjerne gjør i denne kategorien i det øverste luksussegmentet. Villaene som leies ut gjennom resorten er stort sett i privat eie

– de aller fleste kjøpt av styrtrike sør-afrikanere. Noen velger å la resorten drifte dem kommersielt, mens andre igjen vil ha sine villaer for seg selv. – Uansett hva de velger, ønsker alle at vi skal ta vare på villaene for dem, forteller Monika Angliker.

 

Hun kommer fra Winterthur i Sveits, og jobbet som flyvertinne da kjæresten søkte jobb som kokk på Desroches Island. – Jeg la ved en søknad jeg også, for å kunne være sammen med ham. Og fikk jobben. Det gjorde derimot ikke han…

 

I dag er kjæresten eks-kjæreste, og Monika har ansvaret for driften av alle de private villaene. – Men det er en stri jobb, og jeg har ingen problemer med å lure på hva jeg skal gjøre i fritiden, ler hun. Før hun skynder seg videre; en private jet er på vei inn for landing. Eierne vil gjerne tilbringe natten i villaen før de flyr videre til Sør-Afrika grytidlig neste morgen. Åtte timer i paradiset. Og Monika er klar.

 

 

HOPPE PARADIS

Også jeg må forlate Desroches Island. Ikke i en private jet, men i det lille propellflyet som trofaset pendler mellom Mahe og Desroches minst én gang hver dag. Trøsten får være at jeg tross alt ikke skal hjem, men hoppe paradis til neste perle på Seychellene. Desroches Island er en opplevelse for livet, og en opplevelse langt utenom det vanlige for de aller fleste av oss. Villaprisene er stive – for noen er det småpenger, for andre kanskje resultatet av sparing gjennom lang tid. Sikkert er det uansett at det er verdt hver eneste krone.

 

PALME VED REISENS SLUTT

Flyet bringer meg tilbake til Victoria, hovedstaden på Seychellene, med beliggenhet på hovedøya Mahe. Herslår jeg slår ihjel et par timer i byens fargerike fiskemarked i påvente av fergeturen videre til neste øy – Praslin. Jeg har nemlig kurs for det mange mener er verdens vakreste strand: Anse Source d’Argent. For å komme meg dit, hopper jeg videre fra Praslin på katamaran-fergen til den lille naboøya La Digue.

Turen er unnagjort på et kvarter. Som på Desroches Island er all motorisert ferdsel forbudt, med unntak av en og annen elektrisk golfbil. Her er det sykkel som gjelder, og jeg leier en god, gammel herresykkel uten gear for en dag. Neppe noe for Birken, men på La Digue trenger du da også bare krabbegear.

På La Digue er det ingenting som haster. Jeg legger badetøyet i kurven på styret, og trår avsted mot L’Union Estate Park et par-tre flate og late kilometre fra fergekaia. Her har man brent rom og dyrket vanilje i gamle dager, mens det i dag er mer som et minnesmerke over forgangne tider. Det er imidlertid ikke de gamle bygningene som trekker folk hit fra alle verdenshjørner. Dette er nemlig innfallsporten til Anse Source d’Argent, stranden som National Geographic har kåret til verdens vakreste.

 

Tom Andersson – Redaktør i Magasinet : Reis.no

+47 992 80 740
 
 
 

HIPPI GRACE VESKER – DESIGNET FOR Å REISE 

 

 

FAKTA

Tuistinformasjon
www.seychelles.travel
 
Komme seg dit
Vi fløy med Emirates fra Oslo til Mahe, Seychellene via Dubai. Total flytid ca 11 timer. Ta gjerne et stopover i Dubai på vei ut eller hjem; vi la inn to dager, og fikk en mer behagelig reise i tillegg til en ekstra bonusopplevelse.
www.emirates.com/no
Fra Mahe til Desroches Island flyr du småfly, ordnes av resorten når du bestiller ditt opphold her. Pris for småfly tur/retur Mahe/Desroches er 500 euro.
 
Bo godt
Desroches Island tilbyr kun ett alternativ, nemlig den femstjerners resorten som er den eneste kommersielle bebyggelsen på øya. Men det er jo derfor du kommer hit! Priser fra 700 euro per person per natt.  www.fourseasons.com
www.desroches-island.com
 
Spise godt
Desroches ligger 23 mil fra hovedøya Mahe, og eneste transportvei er en daglig ankomst av et småfly som tar frakt så vel som noen få passasjerer. Dette gjør at tilgangen på råvarer er begrenset. Likevel klarer restauranten å tilby mat i gourmetklassen.

SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

Subscribe and get our latest news first!

d
Surprise someone special

Order your gift card today

X