- lever drømmelivet i Sotogrande i Spanias dype sør

Polo er en sport de fleste forbinder med britisk overklasse, men visste du at det faktisk er gratis å være tilskuer? Vi har møtt Jamie Le Hardy (47), tidligere landslagskaptein på det engelske pololandslaget, i Sotogrande på Andalucías sørspiss – der du ser over til Afrika på klare dager. Han har spilt med Prince Charles, Prince William og Prince Harry, og reist jorda rundt i jakten på det perfekte slaget fra hesteryggen. På merittlisten har han ni National Opens og bronse i verdenscupen. Nå er han klar for å gi noe tilbake til sporten som har gitt ham så mye. Og det gjør han i Sotogrande – hvor banene kalles polosportens Wimbledon.

En pololegendes hverdag

Jamie møter oss en tidlig vårdag på en av Sotograndes mange polobaner. Med solid, blond hårmanke, rank holdning og et erkebritisk glimt i øyet, minner han om poloverdenens svar på Hugh Grant. Det er ikke noe mañana-mañana over energien hans, til tross for at han har bosatt seg i et avslappet hjørne av Spania. Joda, han kommer litt for sent, men det er fordi det er transportstreik, og han har måttet kjøre til nabobyen Jimena de la Frontera for å sørge for at hestene hans har høy de nærmeste dagene. Slikt tilgis på et blunk. Han har med seg to hester, Anastasia og Mojo, som skal være modeller for fotoshootet vårt for Hippi Grace sin «It’s time to bloom»-kolleksjon.

 

 

Poloparadiset Sotogrande

Du er fra Dorset i England. Hvordan i all verden endte du opp her?

– Jeg kom til Sotogrande for 6 år siden, fordi jeg ble tilbudt en polojobb her, sier han.

320 soldager i året var vanskelig å avslå, også for Jamie, som har tilbragt store deler av livet under solen. Faren var militærattaché, og før Jamie var 18 år gammel, hadde han bodd i mange land, deriblant Hong Kong, Marokko og Kypros.

– Det var en berikelse for meg å vokse opp slik. Det lærte meg blant annet at kombinasjonen av solskinn og hester gjør meg lykkelig, smiler han.

Lær polo av den beste

I Sotogrande eier han sin egen stall i den hvite landsbyen San Enrique de Guadiaro. Vi kjører forbi kunstneriske veggmalerier av hester og polospillere på vei inn i landsbyen. Foran den lokale baren Los Alamos står det en hest og hviler i skyggen, mens eieren tar seg en kaffe.

Her, ved Guadiaroelevens bredd, omkranset av appelsin- og avocadotrær, har Jamie slått rot. Han er på hils med alle, og hvis du noensinne er i området, vil du garantert måtte gire ned til andre gir fordi en rytter krysser veien med ti hester samtidig. Kanskje er det Jamie du ser. Han trener hestene sine hver eneste dag.

– Jeg har lyst til å gi noe tilbake til sporten som har gitt meg så mye, sier han.

Derfor startet han Le Hardy Polo Soto hvor du kan lære deg verdens eldste ballspill av en ekte pololegende. Eller du kan gå på polokamp med ham, og dele opplevelsen med en som kan reglene i blinde.

 

 

  

I Sotogrande er polo en familiebegivenhet

Jamie er fortsatt aktiv polospiller, og har ingen planer om å pensjonere de ikoniske hvite polobuksene eller polokøllen. Det betyr at han er travelt opptatt i sommerhalvåret, og særlig i august når den internasjonale poloturneringen pågår på Santa Maria Polo Club og Ayala Polo Club.

– Polo er en unik sport der menn og kvinner spiller sammen. Du kan ha en attenåring og en sekstiåring på samme lag, og det er dermed en sport som visker ut forskjeller, forteller han.

Og vi som trodde at polo var en elitesport. Så feil kan man ta. Når gullcup-kampene pågår i august, og Sotogrande dirrer i intense varmegrader, henger duften av gin og tonic i luften. Publikum er et sammensurium av bikkjer og unger, gamle og unge, kvinner og menn, pyntede og casuals. De finner skygge under store morbærtrær, mens hestene og rytterne gir alt på de enorme gressmattene som er tre ganger så store som en profesjonell fotballbane. Lyden av dundrende høver i 60 km/t er like mye lyden av Sotogrande som krusningene av Middelhavet som slår rolig inn mot strandbaren Chambao.

Polo = hester i harmoni

Pololegend Jamie Le Hardy in Sotogrande

 

Poloturneringer og trofeer er den siden av sporten som er synlig for alle. Hverdagen handler om konstant trening.

– Jeg er oppriktig glad i hestene mine, og kan se på dem hvilken stemning de er i, sier Jamie.

Opprinnelig ble poloponnier brukt – altså små hester med en mankehøyde under 1.48m. I dag er høydekravet opphevet, og gjennomsnittshøyden på polohester er 1.55 m. De fleste hestene i polo er hopper, men Jamie har en svakhet for vallakene.

– En god hoppe kan briljere og gi deg ditt livs beste polokamp den ene dagen, og den neste «not so much». En god vallak, derimot, er mer forutsigbar med jevnt humør og kontinuerlig styrke, sier han.

Uansett hest - oppskriften er den samme: Polohester må trenes for å tåle mye. De skal tåle ekstrem nærkontakt med andre hester, kunne stoppe brått og ikke la seg skremme av baller og køller i 360-graders vinkel rundt hodet. Men hestenes velvære prioriteres alltid, og for å forhindre krøll, får de både man og hale kortklipt eller oppbundet under kamp. Føttene bandasjeres og hestene byttes ut hyppig. Gjerne flere ganger i løpet av en 7-minutters omgang. I Sotogrande finnes det dessuten flere fysioterapeuter som spesialiserer seg på hesteanatomi enn på mennesker.

– Det tar tre år å trene en poloponni, og det handler om å bygge en god relasjon. Å jobbe så tett med et stort og smart dyr er en vakker opplevelse. Flere av hestene har jeg hatt lenge, og de er som familie for meg, sier Jamie.

 

Hestene til Jamie Le Hardy på Hippi Grace fotoshoot

Hippi Grace fotoshoot med Jamie's hester, Mojo og Anastasia  

 

Vokst opp med hester

Han visste tidlig at han ville bli en profesjonell polospiller, og var bare 4 år da han begynte å ri. Da han var 13 år gammel fortalte han foreldrene at ville satse på polo, og i en alder av 19 spilte han sin første kamp som profesjonell polospiller i England. Siden den gang har han spilt med elitespillere så vel som de kongelige, og han beskriver Prince Charles som en av verdens beste amatørspillere. Livet til en polospiller er i konstant bevegelse, og etter to harde pandemiår, ser Jamie nå frem til en sommersesong der han skal spille i Amsterdam, på Sardinia og selvsagt i Sotogrande. Det er i dette hjørnet av Spania, som også kalles Cadizfornia, han føler seg hjemme.

Les mer om Cadizfornia her (lenke til innlegg om Cadizfornia).

 

8 fakta om polo

  • Verdens eldste ballsport som oppsto i Persia for 2.500 år siden.
  • Fire spillere på hvert lag.
  • Hestene kan galoppere i opp til 60 km/t.
  • Polospillere har et handicap, der -2 er det laveste og 10 er det høyeste.
  • Utstyr: polokølle, hjelm, knebeskyttere og ball.
  • En kamp består typisk av 6 omganger, som varer i 7 minutter hver.
  • Etter hver scoring, bytter lagene side.
  • Polo var en olympisk idrettsgren i 1900, 1908, 1920, 1924 og 1936.
oktober 02, 2022 — Hippi Grace